Ekteskapet handler om mer enn følelser – det er også en økonomisk avtale.


Når to mennesker gifter seg, binder de ikke bare livene sine sammen – de knytter også økonomien sin sammen. Mange er ikke klar over hvordan loven faktisk regulerer økonomien i ekteskapet, og enda færre har tatt bevisste valg for å sikre en rettferdig, forutsigbar og trygg økonomisk fremtid.


Enten dere planlegger bryllup, allerede er gift eller står i en skilsmisse, kan vi hjelpe dere med å få full oversikt over hva ekteskapet betyr for økonomien, hvilke grep dere bør ta, og hva den enkelte har krav på i et oppgjør.


Mange ektefeller antar at verdier automatisk blir fordelt på en rettferdig måte dersom ekteskapet tar slutt, men i realiteten avhenger mye av om det finnes en ektepakt, hvilke verdier som er skapt under ekteskapet, og om en av partene kan kreve skjevdeling. Felleseie innebærer at verdier deles likt, men dette gjelder ikke nødvendigvis for det hver enkelt tok med seg inn i ekteskapet, eller verdier som er mottatt i arv eller gave. Har dere særkullsbarn, må dere også være bevisste på hvordan arvereglene kan påvirke ektefellens økonomiske situasjon ved dødsfall.


Det er viktig å forstå hvilke rettigheter og plikter ekteskapet fører med seg, og hvilke tiltak som bør vurderes for å unngå uventede konsekvenser.



Hva kan vi hjelpe med?


Rådgivning om økonomiske konsekvenser av ekteskapet.

Hva innebærer felleseie og særeie? Hvilke økonomiske disposisjoner kan en ektefelle gjøre alene, og når kreves samtykke? Vi gir dere oversikt slik at dere kan ta informerte valg.


Ektepakt – sikre verdiene deres.

Uten en ektepakt er hovedregelen at ektefeller har felleseie, og at verdier skal deles likt ved skilsmisse, uavhengig av hvem som har betalt hva. Dette gjelder for verdier som er skapt under ekteskapet, men verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, eller har fått i arv eller gave fra andre enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen (skjevdeling). Den som krever skjevdeling har bevisbyrden, og det gjelder særskilte regler for hvordan verdistigning eller verdifall på slike verdier håndteres. En ektepakt kan sikre en mer forutsigbar fordeling og må opprettes etter lovens formkrav for å være gyldig – vi sørger for at alt gjøres riktig.


Skilsmisse og økonomisk oppgjør.

Når et ekteskap tar slutt, må formuen fordeles. Skal det skje etter hovedregelen om felleseie, eller har en av dere krav på skjevdeling? Må det tas hensyn til skjevdelingsmidler eller særeieverdier? Den som krever skjevdeling må kunne dokumentere sitt krav, og det gjelder egne regler for hvordan verdistigning, verdifall og avkastning av slike midler skal beregnes. Vi sørger for at oppgjøret skjer på en ryddig og rettferdig måte.


Arv og særkullsbarn.

Ektefeller har automatisk arverett, men hvis det finnes særkullsbarn, har de rett på sin arv før lengstlevende ektefelle. Dette kan føre til at den gjenlevende må selge bolig eller andre verdier. Vil dere sikre at ektefellen får sitte i uskiftet bo eller arve mer? Da kan testament og andre tiltak være nødvendig.


Separasjon og skilsmisseprosesser.

Vi hjelper dere gjennom søknad om separasjon eller skilsmisse, og hvis det er nødvendig, bistår vi også i saker som må avgjøres av domstolene.


Hvorfor dere bør få juridisk bistand


  • En avtale mellom ektefeller er et langt bedre alternativ enn en tvist.


  • Uforutsette økonomiske konsekvenser kan unngås med enkle tiltak.


  • God planlegging gir trygghet – for begge parter.


  • Unngå dyre oppgjør og tvister – ikke del mer av verdiene dine med ektefellen enn du faktisk skal.


  • Ta kontakt med oss for hjelp på ethvert stadiet i livsfasen. 

Rettshjelp dekket av staten – har du krav på fri rettshjelp?


I enkelte tilfeller dekker staten juridisk bistand helt eller delvis gjennom fritt rettsråd eller fri sakførsel. Dette gjelder særlig ved økonomiske oppgjør etter samlivsbrudd og i enkelte saker knyttet til gyldigheten av ekteskap.


Fritt rettsråd ved økonomisk oppgjør


Dersom du står i et økonomisk oppgjør etter et samlivsbrudd – enten som samboer eller ektefelle – kan du ha krav på fri rettshjelp i form av fritt rettsråd. Dette innebærer at staten dekker noen timer med juridisk bistand for å gi rådgivning og/eller forsøke å hjelpe deg frem til en løsning med den andre ektefellen. Vi hjelper deg med å avklare om du oppfyller vilkårene og om du må betale en liten egenandel eller ikke. Du kan lese mer om fri rettshjelp her.


Fri sakførsel i saker om ugyldig ekteskap


Hvis du ønsker å få prøvd gyldigheten av et ekteskap i retten, kan du ha krav på fri sakførsel. Dette gjelder for eksempel ved tvangsekteskap eller dersom ekteskapet er inngått på feil grunnlag. I slike tilfeller dekker staten advokatbistanden i retten.


Har du spørsmål om du oppfyller vilkårene for fritt rettsråd eller fri sakførsel? Ta kontakt, så vurderer vi dette for deg!