Når barnevernet griper inn – hva er dine rettigheter?


Et møte med barnevernet kan være en krevende og overveldende opplevelse. Mange foreldre føler seg maktesløse når staten involverer seg i familien, og sakene kan utvikle seg raskt. Hva skjer videre? Hvilke tiltak kan barnevernet foreslå? Hva er dine rettigheter som forelder? Hva er det beste for barnet?


Barnevernssaker kan være komplekse og innebære alt fra frivillige hjelpetiltak til akuttvedtak og omsorgsovertakelse. Når så mye står på spill, er det avgjørende å ha en advokat som står på din side, kjemper for dine rettigheter og hjelper deg gjennom prosessen.



Hva kan vi hjelpe med?


Rådgivning og veiledning.

Forstå hva barnevernets involvering betyr for din familie, hvilke tiltak som kan foreslås, og hvordan du best håndterer situasjonen.


Hjelp ved undersøkelser og frivillige tiltak.

Barnevernet kan sette inn tiltak i hjemmet for å forsøke å bedre situasjonen. Vi gir deg juridisk rådgivning om hvilke tiltak som bør vurderes, hva du kan motsette deg, og hvordan du best samarbeider med barnevernet.


Akuttvedtak og omsorgsovertakelse.

Dersom barnevernet mener at barnet står i fare, kan de fatte akuttvedtak om plassering utenfor hjemmet. Vi bistår med å få en rask vurdering av vedtaket og ivareta dine rettigheter.


Rettsprosess i Fylkesnemnda, Tingretten og Lagmannsretten.

Hvis barnevernet fremmer sak om omsorgsovertakelse, samvær eller andre tvangsinngrep, behandles dette først i Fylkesnemnda. Dersom vedtaket blir fattet, kan saken bringes inn for Tingretten, og senere eventuelt for Lagmannsretten. Vi bistår deg gjennom hele prosessen og sørger for at din stemme blir hørt på alle nivåer i rettsapparatet.


Krav om tilbakeføring av barn.

Dersom barnevernet har overtatt omsorgen for barnet, kan du med jevne mellomrom fremme krav om tilbakeføring for Fylkesnemnda dersom situasjonen har endret seg. Vi hjelper deg med å fremme og begrunne slike krav for å gi deg best mulig sjanse til å få barnet tilbake.


Samvær og foreldrerettigheter.

Dersom barnet er plassert utenfor hjemmet, er det viktig å sikre rett til samvær. Vi bistår med å etablere en rettferdig samværsordning og vurderer muligheter for endring av vedtaket.



Ta grep nå – vi hjelper deg hele veien


  • Barnevernssaker kan utvikle seg raskt – det er viktig å handle i tide.


  • Å forstå dine rettigheter gir deg bedre forutsetninger for å håndtere saken.


  • Med riktig bistand kan du få en sterkere stemme i prosessen.


Kontakt oss i dag – vi står klare til å hjelpe deg!

Gratis advokatbistand – når har du rett på det?


Retten til gratis advokatbistand i barnevernssaker avhenger av hvor i prosessen saken befinner seg:


Tvangstiltak og rettslige prosesser

Når barnevernet varsler om tvangstiltak, som omsorgsovertakelse eller akuttvedtak, har du rett til fri rettshjelp uten behovsprøving. Dette betyr at staten dekker advokatutgiftene dine i saker som behandles i Fylkesnemnda, Tingretten og Lagmannsretten.


Frivillige tiltak og tidlig fase

I de tidlige fasene av en barnevernssak, for eksempel under undersøkelser eller ved forslag om frivillige hjelpetiltak, har du i utgangspunktet ikke krav på fri rettshjelp. I slike tilfeller må du som forelder dekke advokatutgiftene selv


Det er viktig å merke seg at selv om det ikke foreligger rett til fri rettshjelp i de tidlige fasene, kan det være fordelaktig å søke juridisk bistand for å sikre at dine rettigheter og barnets beste blir ivaretatt.